Meny

Svartgrillad purjolök med provensalskt smör

2 PORTIONER

1 purjolök

PROVENSALSKT SMÖR:
2 msk smör
1 liten vitlöksklyfta, riven
1/2 msk finhackad färsk rosmarin
1 1/2 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar

Skär bort den grövsta toppen på purjolöksblasten. Skölj noga bort jord. Rosta purjolöken hel på grillen, gärna under lock, tills den har blivit svart på ytan och mjuk rakt igenom. Ta bort det yttersta skalet och skär resten i grova bitar.

Bryn smöret i en kastrull. Smak­sätt med vitlök, rosmarin, vinäger, salt och peppar. Skeda smöret över purjolöksbitarna.

Recept: Paul Svensson

Tips purjolök & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...