Meny
Rödkål karamelliserad

Karamelliserad rödkåls- & lökpaj

4 portioner

1/2 rödkålshuvud (ca 500 g), små bitar
3 rödlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kvist timjan

Pajdeg:

225 g vetemjöl
1 nypa salt och socker
180 g kallt osaltat smör, tärnat
6 msk kallt vatten

Blanda ihop mjöl, salt, socker och smör med händerna tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt vatten. Blanda snabbt ihop till en smidig deg, utan att arbeta den för mycket. Pudra degen med mjöl och låt ligga i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 225°. Stek rödkål, rödlök, vitlök och timjan helt mjuka och lätt gyllenbruna i smör långsamt och på ganska låg temperatur. 

Tillsätt lite vatten under tiden om det är nära att brännas. Blandningen ska nästan få marmelad-konsistens. Salta.

Kavla ut pajdegen rektangulär på en plåt med bakplåtspapper. Vik över de yttersta kanterna på degen, så att en ram bildas. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter.

Bred ut rödkåls- och lökblandningen på degen och grädda i ytterligare 10 minuter. Servera med timjan, olivolja och Mauritz färskostkräm, se recept i receptbanken.

Recept: Mauritz Larsson

Tips lök, rödkål & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...