Karamelliserad rödkåls- och lökpaj
4–6 PORTIONER
1/2 rödkålshuvud (ca 500 g), i små bitar
3 rödlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kvist timjan
PAJDEG:
225 g vetemjöl
nypa salt och socker
180 g kallt osaltat smör, tärnat
6 msk kallt vatten
Blanda ihop mjöl, salt, socker och smör med händerna tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt vatten. Blanda snabbt ihop till en smidig deg, utan att arbeta den för mycket. Pudra degen med mjöl och låt ligga i kylen minst en timme.
Sätt ugnen på 225°.
Stek rödkål, rödlök, vitlök och timjan helt mjuka och lätt gyllenbruna i smör långsamt och på ganska låg temperatur. Tillsätt lite vatten under tiden om det är nära att brännas. Blandningen ska nästan få marmeladkonsistens. Salta.
Kavla ut pajdegen rektangulär på en plåt med bakplåtspapper. Vik över de yttersta kanterna på degen, så att en ram bildas. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen 10 minuter. Bred ut rödkåls- och lökblandningen på degen och grädda i ytterligare 10 minuter.
Servera med timjan, olivolja och Mauritz färskostkräm, se recept i receptbanken.
41 recept med Rödkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Ugnsbakad rödkål
- Rödkålsgryta
- Coleslaw på rödkål och morot
- Rödkålssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Höstgryta
- Rödkålssallad med äpple
- Rödkålssallad med äpple & ingefära
- Råriven rödkål med äpple & grönmögelost
- Varm rödkålssallad med apelsin & russin
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Smörstekt rödkål med ingefära & sirap
- Karamelliserad rödkåls- & lökpaj
- Rödkålsslaw med fetaost och oliver
- Ugnsstekt sötpotatis med rödkål och lime
- Ugnsstekt sötpotatis med rödkål
- Inlagd rödkål med äpple och nejlika
- Snabbpicklad rödkål
- Smörbakad kål
- Rödkålssallad med valnötter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rödkålssallad med klementiner
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Rödkålssallad
- Rödkål med ingefära och timjan
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Karamelliserad rödkåls- och lökpaj
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Coleslaw på rödkål och pepparrot
- Asiatisk kålsallad
- Balsamvinägerbräserad rödkål
- Snabbsyltad rödkål
- Rödkålssallad med apelsin och russin
Ägg
Rödkål
Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål, de används också på ungefär samma sätt. Huvudkålen...