Meny

Karamelliserad rödkåls- och lökpaj

4–6 PORTIONER

1/2 rödkålshuvud (ca 500 g), i små bitar
3 rödlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kvist timjan

PAJDEG:
225 g vetemjöl
nypa salt och socker
180 g kallt osaltat smör, tärnat
6 msk kallt vatten

Blanda ihop mjöl, salt, socker och smör med händerna tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt vatten. Blanda snabbt ihop till en smidig deg, utan att arbeta den för mycket. Pudra degen med mjöl och låt ligga i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 225°.

Stek rödkål, rödlök, vitlök och timjan helt mjuka och lätt gyllenbruna i smör långsamt och på ganska låg temperatur. Tillsätt lite vatten under tiden om det är nära att brännas. Blandningen ska nästan få marmelad­konsistens. Salta.

Kavla ut pajdegen rektangulär på en plåt med bakplåtspapper. Vik över de yttersta kanterna på degen, så att en ram bildas. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen 10 minuter. Bred ut rödkåls- och lökblandningen på degen och grädda i ytterligare 10 minuter.

Servera med timjan, oliv­olja och Mauritz färskostkräm, se recept i receptbanken.

Recept: Mauritz Larsson

Tips rödkål

Rödkål

Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål, de används också på ungefär samma sätt. Huvudkålen...