Rödkål
Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål, de används också på ungefär samma sätt. Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin höga C-vitaminhalt och alla sina mineraler.
Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklingstiden, d v s när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.
Förvaring
Förvara rödkål i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad rödkål går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk rödkål från juli till november. Vinterkålen går bra att lagra och finns att köpa till februari/ mars.
Passar med
Rödkålen går bra ihop med citrus, kanske allra helst apelsin, och med ingefära, nötter och russin. Och gärna med lite fetare kött som bacon och fläsk. Kanske är det därför vi gärna förknippar den med julen.
41 recept med Rödkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Ugnsbakad rödkål
- Rödkålsgryta
- Coleslaw på rödkål och morot
- Rödkålssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Höstgryta
- Rödkålssallad med äpple
- Rödkålssallad med äpple & ingefära
- Råriven rödkål med äpple & grönmögelost
- Varm rödkålssallad med apelsin & russin
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Smörstekt rödkål med ingefära & sirap
- Karamelliserad rödkåls- & lökpaj
- Rödkålsslaw med fetaost och oliver
- Ugnsstekt sötpotatis med rödkål och lime
- Ugnsstekt sötpotatis med rödkål
- Inlagd rödkål med äpple och nejlika
- Snabbpicklad rödkål
- Smörbakad kål
- Rödkålssallad med valnötter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rödkålssallad med klementiner
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Rödkålssallad
- Rödkål med ingefära och timjan
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Karamelliserad rödkåls- och lökpaj
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Coleslaw på rödkål och pepparrot
- Asiatisk kålsallad
- Balsamvinägerbräserad rödkål
- Snabbsyltad rödkål
- Rödkålssallad med apelsin och russin