Meny

Rödkål

Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål, de används också på ungefär samma sätt. Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin höga C-vitaminhalt och alla sina mineraler.

Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklingstiden, d v s när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.

Förvaring

Förvara rödkål i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad rödkål går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk rödkål från juli till november. Vinterkålen går bra att lagra och finns att köpa till februari/ mars.

Passar med

Rödkålen går bra ihop med citrus, kanske allra helst apelsin, och med ingefära, nötter och russin. Och gärna med lite fetare kött som bacon och fläsk. Kanske är det därför vi gärna förknippar den med julen.  

Tips rödkål