Svamppaj med lök och lagrad ost
4–6 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör, i mindre tärningar
1–2 msk kallt vatten
1 nypa salt
Fyllning:
250 g svamp
2 gula lökar
50 g smör
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 ½ dl grädde
Topping:
½ zucchini
1 tsk citronjuice
1 msk olivolja
salt och peppar
Blanda mjöl och smör till en grynig deg. Tillsätt vatten och salt och arbeta till en jämn deg.
Tryck ut degen i en form, 25–30 cm i diameter. Nagga botten och låt formen stå i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela svampen. Skala och tärna den gula löken. Smält smöret i en stekpanna och låt löken mjukna i smöret, lägg över i en skål. Stek svampen i olja i en het stekpanna tills den fått fin färg. Riv i vitlöken och smaka av med salt och peppar.
Grädda pajskalet i ca 10 minuter, det ska få lite färg och bli krispigt.
Blanda löken med svampen och fördela i pajskalet. Strö över osten. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Vispa ihop ägg och grädde och häll det i pajskalet. Grädda pajen i ca 30 minuter, den ska känns fast.
Skiva zucchini riktigt tunt och lägg i en skål. Rör ner citronjuice och olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Toppa den nygräddade pajen med zucchinisalladen.
Gott till en grönsallad eller varmrökt lax.
63 recept med lök & Svamp
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Lök- och fänkålssoppa
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Grönsaksplättar
- Lök- och zucchinisoppa
- Svamppaj med lök och lagrad ost
- Sparris- och löksoppa
- Vitlöksstekt svamp med betor och mangold
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt rotpersilja & mangold
- Ljummen sallad med pumpa & hasselnötter
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Kinakål med äpple & hasselnötter
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Tomatsallad med korianderfrö & saltgurka
- Markus broccolisoppa
- Grönsaksbiffar
- Löksmör med curry
- Tomatragu med dill & ansjovis
- Wok med broccoli & brytbönor
- Smördeg med fänkål & potatis
- Tomat- och auberginegryta
- Snabbpicklad lök
- Heta tomat- & bönburgare
- Broccoliplättar
- Soppa med fänkål, tomat & dill
- Svamp & zucchinnipanna med grönpeppar
- Tomatsallad med dijonsenap & krutonger
- Sötpotatis bolognese
- Sötpotatis- morotssoppa med ingefära
- Ölbräserad lök
- Rödkålssallad med äpple & ingefära
- Sötpotatisröra med fetaost och tomater
- Sötpotatis med kikärtor och färska örter
- Kål & äppelpanna
- Picklad lök med granatäpple
- Brysselkålstopp med parmesan
- Morotssoppa
- Smörstekt rödkål med ingefära & sirap
- Karamelliserad rödkåls- & lökpaj
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Brunchmacka med portabello & ägg
- Ugnsbakad portabello med rosmarin & tomat
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Sojamarinerad svamp