Meny

Svamppaj med lök och lagrad ost

4–6 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör, i mindre tärningar
1–2 msk kallt vatten
1 nypa salt
Fyllning:
250 g svamp
2 gula lökar
50 g smör
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 ½ dl grädde
Topping:
½ zucchini
1 tsk citronjuice
1 msk olivolja
salt och peppar

Blanda mjöl och smör till en grynig deg. Tillsätt vatten och salt och arbeta till en jämn deg. 

Tryck ut degen i en form, 25–30 cm i diameter. Nagga botten och låt formen stå i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela svampen. Skala och tärna den gula löken. Smält smöret i en stek­panna och låt löken mjukna i smöret, lägg över i en skål. Stek svampen i olja i en het stekpanna tills den fått fin färg. Riv i vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Grädda pajskalet i ca 10 minuter, det ska få lite färg och bli krispigt.

Blanda löken med svampen och fördela i pajskalet. Strö över osten. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Vispa ihop ägg och grädde och häll det i pajskalet. Grädda pajen i ca 30 minuter, den ska känns fast. 

Skiva zucchini riktigt tunt och lägg i en skål. Rör ner citronjuice och oliv­olja. Smaksätt med salt och peppar. Toppa den nygräddade pajen med zucchinisalladen.

Gott till en grönsallad eller varmrökt lax.

Recept: Ingela Persson

Tips lök & svamp

Grönt