Meny

Svamp- och lök-tarte tatin

6 portioner

1 ask valfri svamp
2 vitlöksklyftor
20 g färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
300 g gul lök
30 g smör
1 msk matolja
valfri vinäger
salt och peppar
1 paket smördeg 

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att tärna svampen och stek den mjuk tillsammans med vitlök och timjan i lite av smöret. Salta och peppra och lägg sedan åt sidan. Skala löken men behåll lite av roten så det går att klyfta den i sex eller åtta delar beroende på lökens storlek. Smält smör och olja i en ugnstålig panna på låg värme och placera sedan lök­klyftorna i täta snygga cirklar så att det täcker hela botten. Höj värmen lite och stek några minuter tills löken fått en fin yta – obs vänd eller rör ej. Salta, peppra och rippla lite god vinäger över löken. Ta av från värmen och fyll sedan på med svampen i håligheterna och täck till sist med smördegen. Skär bort deg som hänger över kanten och nagga därefter med en gaffel.

Ställ in pannan mitt i ugnen och sänk genast till 200 grader, baka ca 20 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Ta ut och låt svalna 5-10 minuter innan du stjälper upp pajen på ett serveringsfat. Var försiktig så att du inte bränner dig på eventuellt droppande varmt fett.

Servera med en syrlig sallad, förslagsvis dressad med en vinägrett med lite honung och ett stänk tryffelolja.

Recept: Frida Sandberg

Tips gul lök & svamp

Grönt

Gul lök

Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig...