Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
4 PORTIONER
200 g jordärtskocka
1 lök, finhackad
1 msk smör
500 g viltfärs
1 tsk timjan
1 lagerblad
3 dl syrad grädde
½ köttbuljongtärning
salt och peppar
persilja
Skrubba jordärtskockorna väl eller skala dem. Skär jordärtskockorna i ca 1 cm stora tärningar.
Fräs jordärtskockstärningar och lök i en vid kastrull tills det får färg. Tillsätt färs och timjan och låt blandningen fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Lägg i lagerbladet.
Häll på grädden och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och sjud i ca 15 minuter eller tills det är krämigt. Smaka upp med salt och peppar.
Strö över hackad persilja. Viltfärsen är god att servera med till exempel kokt potatis och äppelmos.
162 recept med Gul lök, Jordärtskocka & Persilja
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på jättelök
- Oklassiska kåldolmar
- Persiljepesto
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Kryddinlagda grönsaker
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Niinas enkla löksoppa
- Januaripytt med ägg
- Karamelliserad gul lök
- Stekt zucchini med yoghurt & chimichurri
- Snabb gratäng med jordärtskocka & potatis
- Ugnsrostade jordärtskockor med smör
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Ugnsbakad krispig jordärtskocka
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Lök- & kaprisvinägrett
- Jordärtskocka på två vis
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Fried rice med pumpa och hasselnötter
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Ugnsstekta jordärtskockor med spenat och senap
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Ugnsstekt jordärtskocka med granatäpple
- Ugnsstekt lök med äpple
- Tinas supersallad
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Soppa på jordärtskockor och rostad vitlök
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Raw saffranscouscous på morot och jordärtskocka
- Potatis- och jordärtskockskaka
- Potatis- och jordärtskocksgratäng
- Peters russinlökar
- Persiljefrästa rotfrukter med äpple
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Mustig jordärtskockssoppa
- Morot- och jordärtskockssoppa
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Löksallad
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Ljumma skärbönor med kapris och persilja
- Jordärtskockssoppa med bakade äpplen och timjan
- Jordärtskockssallad med spenat och salta mandlar
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Jordärtskocka med äpple och grönkål
- Jordärtskocka med morot och matvete
- Jordärtskocka med linser
- Isad lök- och kålsoppa
- Ingelas jordärtskockssoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Gräddkokt jordärtskocka
- Grundrecept risotto
- Gros jordärtskockssoppa
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Citronpesto
- Citron- och ingefärsbakad jordärtskocka
- Rostade jordärtskockor med parmesan och persilja
- Honungsrostad lök med ingefära
- Anna Sifs jordärtskockssoppa
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
- Jordärtskocksgratäng
- Jordärtskockssallad
- Johans jordärtskockssoppa
Kött
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Stekt fläsk med löksås
- Soppa med salami och jordärtskocka
- Jordärtskocks- och purjolökssoppa
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
Persilja
Persiljan kommer från södra Europa och har länge uppskattats för sina medicinska egenskaper, och sedan medeltiden...