Persilja
Persiljan kommer från södra Europa och har länge uppskattats för sina medicinska egenskaper, och sedan medeltiden för sina gastronomiska. Det finns slätbladig, krusig persilja samt persiljerot, som med sina vita rötter liknar svartroten.
Förvaring
Sätt persiljan i vatten eller skölj den och lägg i plastpåse i kylen. Tappar smak när den torkas men går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk persilja under hela sommaren.
Passar med
Persilja passar exempelvis med det mesta.
25 recept med Persilja
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Persiljepesto
- Stekt zucchini med yoghurt & chimichurri
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Fried rice med pumpa och hasselnötter
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Persiljefrästa rotfrukter med äpple
- Löksallad
- Ljumma skärbönor med kapris och persilja
- Citronpesto