Meny
Palsternacka

Bakad palsternacka med persiljepesto

4 portiner

400 g ansade palsternackor
ett rejält knippe bladpersilja, ca 30 g
1 liten citron
1 liten vitlöksklyfta
salt
1 dl saltrostade mandlar, t ex Marcona
olivolja

Sätt ugnen på 175°C. Lägg palsternackorna i en ugnsform, gnid in med lite olja. Baka i ugnen tills de är mjuka, ca 30 minuter.

Hacka persiljan med stjälkar och blad. Mixa tillsammans med rivet citronskal, riven vitlök och lite kallt vatten, mixa till en puréliknande konsistens. Tillsätt hälften av mandlarna och en skvätt olja. Mixa. Smaka av med salt och pressad citronsaft.

Skär palsternackan i rustika bitar. Blanda med persiljepeston. Garnera med resten av de hela mandlarna och ringla lite olja över.

Recept: Ingela Persson

Tips palsternacka, persilja & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...