Meny

Rostad palsternacka med äpple och lök

4 PORTIONER

3–4 palsternackor
2 äpplen
2 lökar
1 msk olivolja
1 tsk timjan
salt och peppar
1 msk smör
1/2 dl hackad persilja

GRÄDDFILSSÅS:
2 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
1 msk fint riven pepparrot
salt

Låt gärna gräddfilen rinna av i ett kaffe­filter över natten. Smaksätt med senap, pepparrot och salt innan servering.

Sätt ugnen på 200°.

Skala palsternackorna och skär i lika stora bitar. Koka nätt och jämnt mjuka i saltat vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt rinna av väl. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärn­huset. Hacka löken. Vänd äpplen och lök i olivolja, timjan, salt och peppar på en plåt eller i en ugnssäker form. Klicka på smör. Stek i ugnen tills allt fått fin färg, ca 20 minuter. Strö persilja över och vänd runt.

Gott till exempel­vis kyckling.

Recept: Ingela Persson

Tips palsternacka

Grönt

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...