Kycklinggryta med senap & palsternacka
4 PORTIONER
600 g kycklinglårfile
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
2 kvistar timjan
1 dl vitt vin
300 g palsternacka
3 dl grädde
1/2 purjolök
salt och peppar
1–2 msk dijonsenap
Stek kycklingen i oljan i en stekpanna på båda sidor. Riv i vitlöken, salta och peppra. Tillsätt timjan och vin, koka upp och låt småputtra i 5–10 minuter.
Skala palsternackorna och skär i jämnstora bitar. Lägg palsternackorna i pannan och häll i grädden. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter.
Skölj och skiva purjon, låt puttra med i pannan. Smaka av med salt, peppar och senap. Servera med t ex kokt potatis, mos eller ris och gärna äppelmos.
79 recept med Palsternacka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönsaker i ugnen med god marinad
- Rostad palsternacka med getostkräm och honungsdressing
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Palsternacka med rostade valnötter
- Gryta med palsternacka och mangold
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Johannas palsternackssoppa
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Ugnsstekt palsternacka med saffran

Palsternacka
Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...