Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
4 portioner
500 g potatis
500 g blandade rotfrukter, exempelvis morot, palsternacka och gulbetor
1 lök, hackad
smör till stekning
salt, peppar och en nypa socker
100 g grönkål
1 dl grädde
1–2 tsk senapspulver
4 ägg
Koka potatisen med skal och låt svalna. Skala rotfrukterna och skär i jämnstora bitar. Koka nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt rinna av väl. Dela den kokta potatisen. Stek löken mjuk i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt potatis och rotfrukter. Stek allt gyllenbrunt. Salta och peppra.
Dra bort grönkålen från mittstocken och strimla den. Vänd ner i stekpannan och låt steka med sista minuterna.
Vispa grädden och smaksätt med senapspulver, en nypa socker och salt. Stek äggen som du önskar och servera pytten med ägg och senapsgrädde.
86 recept med Gulbeta, Palsternacka & potatos
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönsaker i ugnen med god marinad
- Rostad palsternacka med getostkräm och honungsdressing
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Rotmos med gulbeta
- Palsternacka med rostade valnötter
- Sallad på beta och apelsin
- Gryta med palsternacka och mangold
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Curry med gulbeta och spenat
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Pizza blanco med grönsaker
- Gulbetor med dill och citron
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Johannas palsternackssoppa
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Ugnsstekt palsternacka med saffran

Palsternacka
Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...