Rotmos med gulbeta
4–6 portioner
500–600 g potatis
400 g gulbetor
1 dl grädde
50 g smör
1–2 dl mjölk (havre t ex)
1–2 dl riven ost, valfri sort
1 nypa kryddnejlika
1 nypa muskot
salt och peppar
Skala potatisen och gulbetorna. Koka i en kastrull tills de är helt mjuka. Häll av vattnet. I kastrullen med potatis och gulbetor, lägg i smöret, grädden och mjölken. Mosa med en potatisstöt och tillsätt även osten. Mosa till önskad konsistens och smaka av med kryddnejlika, muskot och salt och peppar.
Servera varmt med t ex grönsaksbiffar, korv eller en god sås och sallad till.
Recept: Niina Snijder
11 recept med Gulbeta
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Smörstekt gulbeta
- Petit choux-rulle med gulbeta och basilika
- Soppa på gulbeta och morot
- Rotmos med gulbeta
- Sallad på beta och apelsin
- Curry med gulbeta och spenat
- Pizza blanco med grönsaker
- Gulbetor med dill och citron
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter