Meny

Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa

2–3 PORTIONER

200 g palsternackor (3 små)
200 g potatis (2 medelstora)
1 purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 msk olivolja
7 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 msk hackade färska örter, t ex gräslök, bladpersilja, körvel
salt och peppar
(2 msk crème fraiche)

Skala palsternackorna och potatisen och skär dem i lika stora bitar. Fräs dem tillsammans med purjolök och vitlök i olja i en kastrull i 5 minuter utan att de får färg.

Tillsätt varm buljong och låt sjuda till grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Smaksätt med örter, salt och peppar. Vispa i crème fraiche om du önskar en krämigare soppa.

Tips palsternacka, potatis & purjolök

Grönt

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...