Meny

Pocherad purjolök med stekt bröd, spräckt yogurt och örter

4 PORTIONER

2 purjolökar
smör
1 liter naturell yoghurt
1 bit ljust surdegsbröd, i grova bitar
diverse örter/växter, t ex nässlor, almfrukt, gökärtskott, lindblad, jordreva, spansk körvel,
ormbunkskott och strutbräken att fritt plocka i naturen

Plocka bort det yttersta bladet på purjolöken och skär bort några centimeter av toppen. Halvera purjolökarna på längden och lägg i en stor panna eller kastrull. Täck med saltat vatten och en klick smör. Koka upp, ställ åt sidan och låt dra under lock ca 30 minuter.

Koka upp yoghurt i en kastrull. Häll genom en finmaskig sil. Spara massan som blir kvar i silen. Spara även vasslen. Den är otroligt näringsrik. Drick gärna.

Stek brödbitarna gyllenbruna i smör.

Lyft upp purjolökarna och servera med brödet. Smula den spräckta yoghurten från silen över alltsammans. Avsluta med vilda örter.

Recept: Mauritz Larsson

Tips purjolök

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...