Meny

Potatis och purjolökstortilla med dill

4–6 portioner

800 g fast potatis, ca 8 st
25 g smör
2 dl skivad purjolök
1/2 dl hackad dill
4 ägg
4 dl grädde eller hälften mjölk
salt och peppar

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.

Sätt ugnen på 200°.

Smält smöret i en panna på svag värme och lägg i purjolöken. Låt purj­olöken mjukna i smöret och smaksätt med salt, peppar och rör ner den hackade dillen. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Smaksätt äggstanningen med salt och peppar.

Smörj en ugnssäker form, som rymmer ca 2 liter, med smör eller olja. Täck botten med potatis, bred ut purjolök, potatis och purjolök igen och avsluta med ett lager potatis. 

Häll över ägg­stanningen. Grädda i ugnen i ca 40 minuter eller tills äggstanningen känns fast.

Servera gärna till ett par skivor lax, gravad eller varmrökt.

Recept: Ingela Persson

Tips potatis & purjolök

Grönt

Lite annat

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...