Meny

Champinjon- och potatissoppa

4 PORTIONER

4 potatisar, tunt skivade
250 g champinjoner, grovt hackade
1 lök, skivad
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 msk olivolja + 1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
1,2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk färska timjanblad
1 dl crème fraiche
salt och kajennpeppar

Fräs potatis, svamp, lök och vitlök mjuka i olja och smör i en kastrull utan att de får färg.

Späd med vin och vatten. Tillsätt buljongtärningar och timjan. Låt sjuda tills allt är riktigt mosigt, ca 20 minuter.

Mixa med en stavmixer och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaksätt med salt och kajenn­peppar. Späd med lite mineral­vatten eller skummad mjölk om soppan är för tjock, det gör att den blir lite mousserande.

Recept: Fredrik Eriksson

Tips champinjon & potatis

Grönt

Potatis

Att potatisen är släkt med paprikan, tomaten, auberginen och chilin kommer kanske som en överraskning för den som...