Boeuf bourguignon
6–8 PORTIONER
1 1/2 kg nötkött (högrev eller fransyska)
2 gula lökar
5 morötter
1 1/2 flaska rött vin
1 lagerblad
lite timjan
2 msk smör
1 msk vetemjöl
ca 1 liter kalvfond
salt och peppar
ca 20 smålökar
ca 20 små champinjoner
200 g rökt sidfläsk
TILL SERVERING:
hackad persilja & kokt potatis
Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Skär lök och morötter i lika stora bitar som köttet. Blanda dem i en bunke. Slå på vin och tillsätt lagerblad och timjan. Låt marinera, gärna över natten.
Sila av vinet och spara det. Bryn köttet och grönsakerna i smör i en stekpanna. Lägg dem i en gryta eller kastrull. Pudra över lite mjöl, häll på vinet igen och täck med kalvfond. Låt sjuda tills köttet är mört, ca 1 timme. Smaksätt med salt och peppar.
Skala smålöken. Skär svampen i klyftor. Skär sidfläsket i centimeterstora bitar. Stek alltsammans i en stekpanna tills löken är mjuk.
Servera grytan med lök, svamp och fläsk. Strö över lite persilja och servera med kokt potatis.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu
Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...