Meny

Boeuf bourguignon

6–8 PORTIONER

1 1/2 kg nötkött (högrev eller fransyska)
2 gula lökar
5 morötter
1 1/2 flaska rött vin
1 lagerblad
lite timjan
2 msk smör
1 msk vetemjöl
ca 1 liter kalvfond
salt och peppar
ca 20 smålökar
ca 20 små champinjoner
200 g rökt sidfläsk

TILL SERVERING:
hackad persilja & kokt potatis

Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Skär lök och morötter i lika stora bitar som köttet. Blanda dem i en bunke. Slå på vin och tillsätt lagerblad och timjan. Låt marinera, gärna över natten.

Sila av vinet och spara det. Bryn köttet och grönsakerna i smör i en stekpanna. Lägg dem i en gryta eller kastrull. Pudra över lite mjöl, häll på vinet igen och täck med kalvfond. Låt sjuda tills köttet är mört, ca 1 timme. Smaksätt med salt och peppar.

Skala smålöken. Skär svampen i klyftor. Skär sidfläsket i centimeterstora bitar. Stek alltsammans i en stekpanna tills löken är mjuk.

Servera grytan med lök, svamp och fläsk. Strö över lite persilja och servera med kokt potatis.

Recept: Ingela Persson

Tips champinjon

Champinjon

Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...