Meny

Svamprisotto

4 SMÅ PORTIONER

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 lagerblad
1 msk olivolja
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
5 dl het kycklingbuljong
150–200 g svamp, t ex ostronskivling, champinjoner eller annan svamp, grovhackad
2 msk smör
salt och vitpeppar
1 msk riven parmesanost
2 msk hackad bladpersilja

Fräs lök, vitlök och lagerblad i olivolja. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Slå på vinet och rör om tills det har kokat in. Sänk värmen och tillsätt buljongen, lite i taget, under omrörning. Koka tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna kvar.

Fräs svampen i hälften av smöret i en stekpanna tills den har fått färg. Salta och peppra.

Ta risottokastrullen av värmen. Vänd ner svampen, ost, resterande smör och persilja. Smaksätt med salt och peppar.

Tips champinjon

Champinjon

Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...