Meny

Ugnsgratinerade champinjoner

4 PORTIONER

50 g smör
2 msk vetemjöl
1 burk crème fraiche
1 dl mjölk
salt och peppar
1/2 gul lök, finhackad
200 g champinjoner, tunt skivade
2 msk riven parmesanost

Smält hälften av smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om ordentligt. Vispa i crème fraiche och mjölk. Låt såsen sjuda tjock. Salta och peppra och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175°.

Fräs löken mjuk i resterande smör i en stekpanna som tål ugnsvärme. Lägg i svampen och fräs helt mjuk, i 5–10 min­uter. Häll i såsen, strö över ost och gratinera i ugnens mitt i 10 minuter.

Du kan också klicka upp svampröran på skivat surdegsbröd, lägga generösa skivor med smakrik ost, t ex cheddar, ovanpå och sedan gratinera i ugnen.

Recept: Johanna Westman

Tips champinjon

Champinjon

Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...