Ugnsgratinerade champinjoner
4 PORTIONER
50 g smör
2 msk vetemjöl
1 burk crème fraiche
1 dl mjölk
salt och peppar
1/2 gul lök, finhackad
200 g champinjoner, tunt skivade
2 msk riven parmesanost
Smält hälften av smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om ordentligt. Vispa i crème fraiche och mjölk. Låt såsen sjuda tjock. Salta och peppra och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 175°.
Fräs löken mjuk i resterande smör i en stekpanna som tål ugnsvärme. Lägg i svampen och fräs helt mjuk, i 5–10 minuter. Häll i såsen, strö över ost och gratinera i ugnens mitt i 10 minuter.
Du kan också klicka upp svampröran på skivat surdegsbröd, lägga generösa skivor med smakrik ost, t ex cheddar, ovanpå och sedan gratinera i ugnen.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu
Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...