Pocherat ägg med svamp
2 PORTIONER
100 g champinjoner, delade
1 msk smör
2 msk finhackad purjolök
1/2 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar
1 dl vispgrädde
1/2 l vatten
1 tsk ättikssprit, 12%
1 tsk salt
2 ägg
2 skivor rågsurdegsbröd
Stek champinjonerna i smör i het panna tills den fått färg. Strö i purjolök och vitlök, låt fräsa med en liten stund. Salta, peppra och tillsätt grädde. Koka upp och låt sjuda tills det tjocknat.
Koka upp vatten, ättika och salt i en liten kastrull. Knäck äggen i varsin liten kopp (de får ej gå sönder). Sänk värmen så att vattnet inte stormkokar. Häll försiktigt i äggen, ett i taget, och låt sjuda i ca 2 minuter, vitan ska kännas fast. Lyft upp, gärna med hålslev och lägg på en tallrik.
Rosta brödet, fördela svampen på och toppa med de pocherade äggen.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu
Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...