Smördegsöverbakad svampragu
4–6 PORTIONER
1 ask champinjoner
1 dl hackad lök
1 vitlöksklyfta, riven
1–2 msk smör
4 kokta potatisar, skivade
salt och peppar
1/2 ask babyspenat
2 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad persilja
1 dl grovt riven ost, t ex västerbotten eller prästost
1 rulle smördeg
Sätt ugnen på 200°.
Skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem, lök och vitlök i smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt potatis och låt steka med ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner spenat. Tillsätt grädde och senap och låt koka upp.
Häll över svamp- och potatisblandningen i en låg ugnssäker form. Strö persilja och ost ovanpå. Täck formen med smördeg, kläm fast den på kanten. Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills degen fått fin färg och är frasig.
Servera gärna med en sallad.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu
Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...