Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt över hela världen. Den kan ätas rå i sallader eller som en ”carpaccio”, men bör då vara omsorgsfullt sköljd i vatten innan. Champinjoner gör sig förstås väldigt bra också i mustiga grytor eller rostade i lag med vitlök och citron. I champinjonfamiljen ingår bland annat den bruna skogschampinjonen samt den lite mindre portabellan.
Svampen håller sig längre om den skördas med roten kvar. På roten finns ibland fortfarande lite jord samt små tunna celltrådar (hyfer/mycel) som ser ut som vitt ludd. Detta är inte mögel utan en naturlig del av svampen. Skär bort roten och putsa svampen ren med en liten svampborste.
Förvaring
Förvara i papperspåse i kylen, +2–5°.
Säsong
Ekologiska champinjoner skördas året runt i Europa.
Passar med
Champinjoner passar exempelvis med bacon, jordärtskockor, ägg, savojkål, grönkål, rotfrukter, färska örter, parmesanost, skinka.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu