Meny

Champinjon

Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt över hela världen. Den kan ätas rå i sallader eller som en ”carpaccio”, men bör då vara omsorgsfullt sköljd i vatten innan. Champinjoner gör sig förstås väldigt bra också i mustiga grytor eller rostade i lag med vitlök och citron. I champinjonfamiljen ingår bland annat den bruna skogschampinjonen samt den lite mindre portabellan.

Svampen håller sig längre om den skördas med roten kvar. På roten finns ibland fortfarande lite jord samt små tunna celltrådar (hyfer/mycel) som ser ut som vitt ludd. Detta är inte mögel utan en naturlig del av svampen. Skär bort roten och putsa svampen ren med en liten svampborste.

Förvaring

Förvara i papperspåse i kylen, +2–5°.

Säsong

Ekologiska champinjoner skördas året runt i Europa.

Passar med

Champinjoner passar exempelvis med bacon, jordärtskockor, ägg, savojkål, grönkål, rotfrukter, färska örter, parmesanost, skinka.

Tips champinjon