Coq au vin
4 PORTIONER
600–800 g kycklinglårfiléer
2 msk matolja
salt och peppar
4 dl rött vin
ca 2 dl vatten
1 tsk färska timjanblad
1–2 lagerblad
200 g rimmat rökt sidfläsk, i stavar
12 hela skalade smålökar
ca 10 champinjoner, klyftade
maizena
TILL SERVERING:
hackad persilja
Bryn kycklingbitarna i olja i en gryta. Salta och peppra. Häll i vin och vatten så att det nästan täcker kycklingen och tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock tills kycklingen är genomkokt, ca 30 minuter.
Bryn fläsk, lök och svamp i resterande olja i en stekpanna. Vänd ner dem i grytan och låt dem koka med kycklingen de sista 15 minuterna.
Lyft upp kycklingbitarna. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Häll blandningen i grytan under vispning och koka upp. Såsen ska vara lite simmig. Smaksätt med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Strö över persilja och servera med exempelvis potatis- eller jordärtskockspuré.
58 recept med Champinjon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Champinjon- och spenatpaj
- Lättpicklade champinjoner
- Enkel svampsoppa
- Vegetarisk bolognese med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Halloumispett med zucchini & svamp
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Gratinerad portabello, ädelost och valnötter
- Inkokt svamp med tomat och örter
- Lättpicklade champinjoner
- Ugnsstekta champinjoner med sojadressing
- Smördegsöverbakad svampragu
- Pak choy med svamp & soja
- Vitlöksmarinerade champinjoner
- Ugnsgratinerade champinjoner
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svampsås
- Svampsoppa
- Svamprisotto
- Svamp- och zucchiniwrap
- Svamp- och zucchiniragu
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Rotpersilja med svamp och lök
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pappardelle med svamp och parmesanost
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gratinerade champinjoner med bröd och parmesan
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Champinjonvinägrett
- Champinjonsoppa
- Champinjonsallad
- Champinjoner i tomatsås
- Champinjon- och potatissoppa
- Svamp- och äppelragu
Champinjon
Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...