Meny

Coq au vin

4 PORTIONER

600–800 g kycklinglårfiléer
2 msk matolja
salt och peppar
4 dl rött vin
ca 2 dl vatten
1 tsk färska timjanblad
1–2 lagerblad
200 g rimmat rökt sidfläsk, i stavar
12 hela skalade smålökar
ca 10 champinjoner, klyftade
maizena

TILL SERVERING:
hackad persilja

Bryn kycklingbitarna i olja i en gryta. Salta och peppra. Häll i vin och vatten så att det nästan täcker kycklingen och tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock tills kycklingen är genomkokt, ca 30 minuter.

Bryn fläsk, lök och svamp i resterande olja i en stekpanna. Vänd ner dem i grytan och låt dem koka med kycklingen de sista 15 minuterna.

Lyft upp kycklingbitarna. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Häll blandningen i grytan under vispning och koka upp. Såsen ska vara lite simmig. Smaksätt med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Strö över persilja och servera med exempelvis potatis- eller jordärtskockspuré.

Tips champinjon

Champinjon

Redan i början av 1700-talet började man framgångsrikt att odla champinjoner i Frankrike. Men de växer också vilt...