Meny

Potatis

Att potatisen är släkt med paprikan, tomaten, auberginen och chilin kommer kanske som en överraskning för den som inte sett den blomma. Gör man väl det, är likheten slående. I långliga tider odlades potatisen också enbart för sina blommors skull. Det var inte förrän på 1700-talet som man insåg att det gick att göra något av rotknölarna – och det var till en början inte att äta dem, utan at göra brännvin på dem. Med den kunskapen tog potatisodlandet i Sverige rejäl fart. Att potatisen visade sig vara synnerligen rik på c-vitamin och inte särskilt kräsen vad gällde jordmån gjorde den så småningom till en bokstavlig räddare i nöden för många. Ändå var det inte förrän på 1800-talet som den stod på så gott som var mans middagsbord.

Potatissorterna är många och delas in i fabrikspotatis (som odlas för framställan av stärkelse och alkohol), höst- och vinterpotatis som lagras, och färskpotatis som skördas tidigt och äts direkt.

Läs också Gunilla Kinn Bloms artikel “Potatisen som kulturbärare”och Ann-Helen Meyers artikel “Kär och känslig knöl” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 46/2011 respektive 8/2016.  

Förvaring

Ju tjockare skal potatisen har hunnit utveckla, desto bättre hållbarhet. Förvara potatis mörkt och kallt, men inte kallare än +4 grader. Förvaras den för nära +/-0 grader omvandlas stärkelse till sockerarter och potatisen får en söt smak. Utsätts potatis för ljus blir den grön och besk i smaken. Rå potatis lämpar sig inte att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk potatis från juni till oktober. Höst och vintersorterna går bra att lagra. Finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Potatis passar med det mesta.

Tips potatis

Grönt

Lite annat