Meny

Smördeg med fänkål & potatis

4 portioner

1 rulle smördeg
1/2 fänkål
2 kokta potatisar
1/2 lök
1 dl lagrad ost, riven
1 msk olivolja
2 tsk pressad citron
salt och peppar
dill, hackad
smetana

Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper, nagga den med en gaffel och grädda gyllene i ca 10 minuter.

Ta ut degen och platta till den. Skiva fänkålen riktigt tunt, gärna på mandolin. Lägg i kallt vatten.

Skiva den kokta potatisen och tärna löken fint. Fördela potatis och lök på smördegen och strö över den rivna osten. Sänk temperaturen på ugnen till 200°, sätt in smördegen igen och gratinera tills osten har smält.

Häll av fänkålen och låt rinna av väl. Vänd runt fänkålen i olja, pressad citron, salt och peppar. Ta ut smördegen och toppa med dressad fänkål och hackad dill. Servera med smetana.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål, lök & potatis

Grönt

Potatis

Att potatisen är släkt med paprikan, tomaten, auberginen och chilin kommer kanske som en överraskning för den som...