Meny

Ugnsbräserad fänkål med tomat och oliv

4 PORTIONER

1 stor fänkål eller 2 små
1/2 dl olivolja
salt och peppar
1/2 dl vitt vin
1/2 dl vatten
2 tomater, halverade
rivet skal och saft av 1/2 citron
1 dl urkärnade svarta oliver
1/2 dl hackad basilika

Sätt ugnen på 200°.

Skär fänkålen i klyftor. Vänd i olivolja, salt och peppar i en ugns­säker form. Slå på vin och vatten. Sjud mjuka i ugnen, ca 20 minuter.

Lägg tomathalvorna i formen. Höj ugnstemperaturen till 225°, och låt formen stå i ugnen tills tomaterna har blivit varma.

Pressa citron över grönsakerna och strö över rivet citronskal, oliver och basilika.

Gott till exempelvis fisk eller getost.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland...