Meny

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland toppa sallader. Som krydda har den varit känd sedan forntiden i Främre Asien och runt Medelhavet. Grönsaksvarianten började dock odlas långt senare. På den är det den klumpiga uppsvällda delen man brukar, och då i såväl rå, som kokt och stekt form.

Fänkål innehåller gott om C-vitamin, karoten och folsyra.

Läs också Anna K Sjögrens artikel “Den långa resan från frö till knöl” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 40/2016.

Förvaring

Förvara fänkål i en plastpåse i kylen. Förvälld eller tillagad fänkål går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk fänkål från juli till september/ början oktober. Men eftersom de är mycket frostkänsliga kan säsongen få ett abrupt slut.

Passar med

Fänkålen har en tydlig lakritssmak och gör sig bra ihop med citrusfrukter och tillsammans med fisk. Tomat, oliver och saffran passar också bra till fänkål.

Tips fänkål