Meny

Lök- och fänkålssoppa

2–3 portioner

400 g fänkål
2–3 gul lök
4 vitlöksklyftor
6 dl vatten och 1 buljongtärning
2 dl valfri grädde
salt och peppar
ev ½ tsk torkad dill

Skär fänkål i strimlor. Hacka lök och vitlök. Stek löken i olja tills den blivit mjuk, tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt fänkål och stek i ca 5 minuter. Häll över vatten och lägg i buljong­tärningen. Låt småkoka under lock tills fänkålen är mjuk. Tillsätt grädden, låt koka upp igen. Mixa med stavmixer och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite dill.

Servera med ett gott bröd till.

Recept: Niina Snijder

Tips fänkål & lök

Grönt

Lite annat

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland...