Meny

Fänkålssoppa med basilika

3–4 PORTIONER

1 stort fänkålsstånd eller 2 små, skivade
1 lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
rivet skal av 1/2 citron
6 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1/2 dl olivolja
(crème fraiche)
ca 10 basilikablad, strimlade
salt och peppar

Täck fänkål, lök, vitlök och citronskal med buljong, vin och olja i en kastrull. Koka tills fänkålen är mjuk. Sila och behåll vätskan.

Mixa fänkålsblandningen slät i matberedare eller med stavmixer. Späd med vätska till önskad konsistens. Rör i lite crème fraiche om du vill ha en krämigare soppa. Värm soppan och smaksätt med basilika, salt och peppar.

Recept: Ingela Persson

Tips fänkål

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland...