Meny
beetroot-3440339_1920

Ugnsrostade polkabetor & fänkål

4 portioner

400 g polkabetor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flingsalt
2 äpplen eller 2 apelsiner
1 knippe mynta eller persilja

Sätt ugnen på 200 °. Skölj och rengör polkabetor noga, skär bort toppen och spetsen och skiva i 1 cm tjocka skivor. Skölj och ansa fän-kål, skär bort toppen och stammen i mitten och skär i tjocka skivor. Lägg betor och fänkål i en bunke. 

Ringla över hälften av olivoljan och äppelcidervinägern. Strö över flingsalt, blanda noggrant och lägg på en plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Vänd runt efter halva tiden och se till så att det inte bränns.

Skiva äpple eller apelsin tunt och hacka mynta eller persilja. Lägg frukten på ett fat tillsammans med polkabetor och fänkål. Strö över örter, flingsalt och ringla över resten av olivoljan. Gott att servera tillsammans med fetaost.

Niina Snijder

Tips äpple, fänkål & polkabetor

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...