Meny

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många skilda håll i världen. I Europa var det klostren som hjälpte till att sprida arterna över kontinenten. De äldsta sortbeskrivningarna har härletts till ett engelskt kloster år 1204. Till de äppelsorter som odlats längst i Sverige hör Gravensteiner (från ca år 1700) och Cox Orange (sedan tidigt 1800-tal). I Sverige hittas de större fruktodlingarna  i Skåne, Småland och i Västra Göta­land. Men vad gäller äpplen så täcker den svenska produk­tionen bara cirka 25 procent av alla dem som säljs i Sverige. Och av dessa är bara ungefär en tiondel eko­logiskt odlade. 

Förutom att ett rått äpple om dagen enligt ordspråket sägs hålla doktorn borta, är det naturligtvis gott också i tillrett tillstånd. I bakverk, pajer, kompotter, chutney och mos – i desserter förstås men också gärna tillsammans med fläskkött och i pasta.

Förvaring

Äpplen förvaras helst längst ner i kylskåpet. Ligger de i rumstemperatur blir de snabbt mjöliga. Ett annat utmärkt sätt att förvara äpplen på är att helt enkelt förädla dem på något sätt. Koka mos, chutney, olika inläggningar, torka dem eller göra must till exempel. Då kan de räcka riktigt länge.

Säsong

Svenska ekologiska äpplen är en bristvara. De skördas från slutet av augusti till oktober i Sverige. En del sorter tål att lagras och kan därför finnas tillgängliga lite senare än så. I Europa skördas äpplen från augusti och finns i lager fram till juni/juli. När de europeiska äppellagrena tar slut kommer ekologiska äpplen med båt från Sydamerika. Där skördas de från maj till september.

Passar med

Äpplen passar exempelvis med kanel, kardemumma, nötter, honung, kål, sidfläsk, ingefära, lök.

Tips äpple

Grönt