Meny

Hel kyckling med äpple, ingefära och lök

4 PORTIONER

2 gula lökar, i grova bitar
2 vitlöksklyftor, skivade
2 äpplen, klyftade
1 bit ingefära, tärnad
1 msk olivolja
1 hel kyckling
5–6 svartpepparkorn
2 kvistar timjan
3 dl äppelmust eller -cider
vatten
4 morötter, i bitar
4 dl blomkålsbuketter
100 g smör
salt och peppar
1/2 dl grovt hackad persilja

Fräs lök, vitlök, hälften av äppelklyftorna och ingefära i olivolja i ett par minuter utan att det får färg i en stor kastrull. Lägg i kycklingen, svartpeppar och timjan. Tillsätt äppelmust och fyll på med vatten tills kycklingen täcks med vätska. Koka upp och låt sjuda i 1–1 1/2 timme under lock. Lyft upp kycklingen och låt svalna. Plocka kycklingköttet från skrovet.

Koka morötter, blomkål och resterande äppelklyftor nätt och jämnt mjuka i kycklingbuljongen. Lyft upp grönsakerna och lägg åt sidan.

Mixa ner smör i buljongen och smaksätt med salt och peppar. Lägg tillbaka grönsakerna och kycklingköttet i den smörade buljongen och värm. Strö över persilja.

Recept: Ingela Persson

Tips äpple

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...