Meny

Smaskig äppelkaka

1 STYCKEN

1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör + ströbröd till formen
3 äpplen
1–2 msk strösocker
1 msk kanel

Sätt ugnen på 175°.

Vispa socker och ägg luftigt i en bunke. Tillsätt smör och rör om. Vänd ner mjöl och bakpulver och rör till en jämn smet.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll ut smeten i formen.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Tryck ner klyftorna i smeten i ett vackert mönster. Strö över socker och kanel. Grädda i ugnen i 35-40 minuter.

Servera med vaniljglass, -crème eller en klick grädde.

Tips! Klä formen utvändigt med folie så att smöret inte droppar ut i ugnen.

Tips äpple

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...