Meny

Äppelmarmelad

1 SATS

500 g syrliga äppelklyftor
250 g strösocker
saft av 1 citron
1 vaniljstång
125 g rumstempererat smör

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Väg upp 500 g.

Smält sockret under omrörning tills det blir guldgult och knäckigt. Tillsätt äppelklyftorna och citronsaften. Koka upp. Lägg i vaniljstången och låt koka under omrörning i ca 10 minuter. Marmeladen är klar när man doppar ner en träslev och små droppar hänger kvar på sleven när man drar upp den.

Lyft upp vaniljstången och vispa i smöret. Fyll en ren burk med marmeladen och låt kallna. Jättegott till plättar.

Tips äpple

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...