Meny

Mauritz tarte tatin

4 PORTIONER

4 äpplen, halverade eller klyftade
1 dl strösocker
1 dl äppelmust eller -cider

PAJDEG:
225 g vetemjöl
nypa salt och socker
180 g kallt osaltat smör, tärnat
6 msk kallt vatten

Blanda ihop mjöl, salt, socker och smör med händerna tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt vatten. Blanda snabbt ihop till en smidig deg, utan att arbeta den för mycket. Pudra degen med mjöl och låt ligga i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 200°.

Stek äpplena långsamt på medel-värme i en liten gjutjärnspanna. Strö över socker efter ca 5 minuters stekning. Häll på äppelmust eller cider och låt koka ihop till en karamelliknande konsistens. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Kavla ut degen 5 mm tjock och till samma storlek som gjutjärnspannan. Täck äpplena i pannan med degen. Grädda i ugnen tills degen fått fin färg, ca 10 minuter.

Ta ut pannan och låt svalna. Lossa tarten från pannan med hjälp av en stekspade, stjälp upp på en tallrik, lättast är att lägga en tallrik ovanpå pannan och sedan helt enkelt vända alltsammans.

Gott med glass till.

Recept: Mauritz Larsson

Tips äpple

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...