Meny

Äppelklyftor i ugn

6–8 PORTIONER

800 g–1 kg (ca 8 st) äpplen, gärna röda
100 g rumsvarmt smör
150 g mandlar med skal, grovhackade
1 1/2 dl strösocker
1 dl kokosflingor
ca 1 tsk kanel
1 dl russin

Sätt ugnen på 200°.

Smörj en långpanna med lite av smöret.

Skölj äpplena. Skär dem i halvor, skär bort kärnhusen och skär varje halva i 3–­4 klyftor. Lägg ut huller om buller i långpannan. Strö över mandel, socker, kokos, kanel och russin. Klicka över resten av ­smöret. Sätt in mitt i ugnen tills äpplena är helt mjuka, 25­–30 minuter.

Gott med vaniljglass till.

Recept: Anna Bergenström

Tips äpple

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...