Hummus på polkabeta
1 sats
3 st polkabetor (går att byta ut mot annan rotfrukt)
1 vitlöksklyfta
1 paket kikärtor
1 tsk spiskummin
½ dl ljus tahini (kan uteslutas)
½ tsk salt
½ msk olivolja
1 citron, saften
Skala polkabetor och koka i vattnen tills de är helt mjuka.
Skala vitlök och pressa den. Mixa polkabetor, vitlök, kikärtor (häll av vätskan först), spiskummin, tahini och salt, häll i olivolja och citronsaft allt eftersom. Vid behov tillsätt mer olivolja, citronsaft eller lite vatten. När hummusen är krämig och len är den färdig. Smaka eventuellt av med mer salt, peppar och spiskummin.
Servera som dipp till grönsaksstavar, falafel, grönsaker i ugn eller på en macka.
Recept: Niina Snijder
24 recept med Kikärtor & polkabetor
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Smörslungade polkabetor med kapris och pepparrot
- Rödbetshummus
- Hummus på polkabeta
- Höstig gryta med polkabetor och sötpotatis
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Mättande lunchsallad
- Kryddig vintergryta med rotfrukter
- Rotfruktslåda
- Sallad på morot- & polkabeta
- Hummus med chilimorötter
- Kikärtsomelett med morot & zucchini
- Hummus med rostad paprika & spiskummin
- Hummus på rödbetor
- Gryta med grönsaker & ris
- Polkabetor i citronette
- Rödbetsfalafel
- Hasselbackspolkabetor
- Sötpotatis med kikärtor och färska örter
- Ugnsrostade polkabetor & fänkål
- Rödbetshummus
- Betor med vispad färskost
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Smördegspizza med betor & getost
- Krispiga polkabetor i vinägrett