Rotfruktslåda
4 portioner
400 g polkabetor
400 g palsternackor
1 ägg
2 dl grädde
ca 1 dl ströbröd
1/2 tsk ingefärapulver
salt och peppar
50-100 g smör
Sätt ugnen på 180°. Skala polkabetor och palsternackor och skär i bitar.
Koka grönsakerna tills de är genom-mjuka. Spara lite av kokvattnet och mosa grönsakerna med en potatistöt.
Blanda ägg, grädde och ströbröd med salt, peppar och ingefära. Låt stå och svälla en stund.
Rör ihop äggsmeten med de mosade grönsakerna, späd ut med lite av kokvattnet om det blir för tjockt.
Fördela i en ugnsform, platta till ytan och strö över ett tunt lager med extra ströbröd.
Klicka på smörbitar och ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Vill du ha en knaprig yta så ställ ugnen på grillläge de sista minuterna. Servera varmt!
Recept: Niina Snijder
20 recept med Ägg, palsternackor & polkabetor
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Smörslungade polkabetor med kapris och pepparrot
- Hummus på polkabeta
- Höstig gryta med polkabetor och sötpotatis
- Stekt ägg med broccoli & chili
- Rotfruktslåda
- Äppelplättar
- Sallad på morot- & polkabeta
- Zucchiniplättar
- Polkabetor i citronette
- Hasselbackspolkabetor
- Ugnsrostade polkabetor & fänkål
- Betor med vispad färskost
- Smördegspizza med betor & getost
- Krispiga polkabetor i vinägrett