Meny

Hummus med chilimorötter

4 portioner

1 frp kokta kikärtor
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk tahini
2–3 msk mild olivolja
2–3 msk citronsaft och 1 tsk rivet skal
salt, cayennepeppar
4 mindre, färgglada morötter
25 g smör
1–2 nypor chiliflakes
1 nypa rökt chilipulver
hackad persilja, mynta eller gräslök

Häll av, skölj och låt kikärtorna rinna av. Mixa kikärtorna i en mixer eller matberedare. Tillsätt vitlök, tahini och olja. Mixa slätt. Smaksätt med citron, salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite vatten.

Skala morötterna och skär i jämnstora bitar. Koka nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Häll av och låt rinna av väl. Bryn smöret lätt, strö i chili och lägg i morötterna. Låt puttra utan att det bränns. Smaksätt med salt, chiliflakes och paprikapulver.

Värm upp hummusen försiktigt och fördela på en tallrik. Lägg på morötter och örter. 

Gott till pitabröd, kryddiga korvar eller kyckling.

Tips kikärtor, morötter & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...