Meny

Vitlöksbrioche

20 BRIOCHER

10 vitlöksklyftor, skalade
15 g jäst
0,7 dl mjölk, ljummen
2 1/2 tsk salt
2 1/2 msk strösocker
500 g vetemjöl
6 ägg
350 g osaltat smör, rumstempererat

TILL PENSLING:
1 äggula + 1 msk mjölk

Förväll vitlöksklyftorna tre gånger i kokande vatten, så blir smaken mildare.

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker, mjöl, ägg och avrunna vitlöksklyftor. Knåda in smöret, lite i taget, i degen. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.

Stjälp upp degen på bakbordet, knåda den och froma till ca 20 runda bullar. Lägg dem i smorda muffinsformar. Låt jäsa övertäckta i 2-3 timmar.

Sätt ugnen på 200°.

Pensla briocherna och grädda dem i ca 10 minuter. Servera gärna bröden ljumna.

Tips vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...