Meny

Soppa på jordärtskockor och rostad vitlök

4 PORTIONER

1 hel vitlök
1 gul lök, hackad
1 purjolök (den vita delen), hackad
1 stjälk blekselleri, hackad
2 msk olivolja
500 g jordärtskockor, skalade och i mindre bitar
1 liten potatis, i mindre bitar
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
några droppar citron
salt och peppar

TILL SERVERING:
några droppar riktigt god olivolja
fint skuren gräslök

Sätt ugnen på 200°.

Skär toppen av den hela vitlöken och klä in den i aluminiumfolie. Rosta i ugnen tills den är mjuk, ca 30 minuter. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet när de har svalnat något.

Fräs lök, purjolök och blekselleri mjuka i olja i en stor kastrull, ca 5 minuter. Tillsätt jordärtskockor, potatis och vitlök och låt fräsa i ytterligare några minuter. Häll i buljong och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka, ca 30 minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Späd med mer buljong om soppan blir för tjock. Smaksätt med citron, salt och peppar. Servera med några droppar olivolja och fint skuren gräslök.

Tips jordärtskocka & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...