Meny

Johans jordärtskockssoppa

3–4 PORTIONER

400–500 g jordärtskockor
2 msk olivolja
1 lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
3 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
fint skuren gräslök

Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Stek dem i olivolja i en kastrull tills de fått färg. Tillsätt lök och vitlök och stek i ytterligare någon minut.

Häll i vin och låt koka ihop till hälften. Tillsätt buljong, grädde och mjölk och låt koka tills ­skockorna är mjuka.

Mixa soppan slät. Späd eventuellt med mer mjölk eller buljong. Smaksätt med salt och peppar. Strö över gräslök.

Tips jordärtskocka

Jordärtskocka

Jordärtskockan är släkt med solrosen och kan bli lika hög. Men den blommar med betydlig mer anspråkslösa blommor...