Meny

Jordärtskocksgratäng

2–3 PORTIONER

1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl riven parmesanost
1 msk färska timjanblad
saft av 1/2 citron
salt och peppar
500 g jordärtskockor
2 skivor kantskuret vitt bröd
olivolja

Sätt ugnen på 200°.

Blanda grädde, mjölk, vitlök, merparten av parmesanosten och halva mängden timjan i en skål. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Skala jordärtskockorna och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Vänd ner dem i gräddblandningen. Häll över i en ugnssäker form.

Mixa brödet till fina smulor i en matberedare. Blanda dem med resterande parmesanost och timjan. Strö blandningen över jordärtskockorna och droppa över lite olivolja. Gratinera i ugnen tills skockorna är mjuka och brödsmulorna gyllenbruna, ca 20 minuter.

Tips! Dryga ut gratängen med 500 g skivad potatis och dubbla de övriga ingredienserna så räcker den till fler.

Tips jordärtskocka

Jordärtskocka

Jordärtskockan är släkt med solrosen och kan bli lika hög. Men den blommar med betydlig mer anspråkslösa blommor...