Meny

Jordärtskocka

Jordärtskockan är släkt med solrosen och kan bli lika hög. Men den blommar med betydlig mer anspråkslösa blommor. Den är perenn och utvecklar ätliga knölar. Växten kom till Sverige från Nordamerika på 1600talet och slog snabbt igenom som gröda eftersom den tål mycket kyla och kan odlas långt norrut. Men när potatisen började odlas på allvar i Sverige, tappade jordärtskockan mark.

De kan vara lite knöliga att skala. Men om skalet är tunt räcker det att skrubba det ordentligt.

Jordärtskockor innehåller ämnet inulin som kan orsaka gasbildningar. Mängden inulin varierar beroende på sort, jordmån och när jordärtskockorna skördats. Människor är dessutom olika känsliga för inulin. Vissa hävdar att det går att vänja magen vid det genom att äta jordärtskockor ofta, andra att inulinet försvagas då man förväller jordärtskockorna innan tillagning. Att kombinera skockorna med fett i form av grädde lär också kunna dämpa gasbildningen.

Förvaring

Förvara jordärtskockor i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Pureade, förvällda eller tillagade jordärtskockor går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska jordärtskockor från augusti. De tål kyla och kan vara kvar i jorden under hela vintern och skördas så länge det inte är tjäle i marken. Jordärtskockor går också att lagra.

Passar med

Jordärtskocka passar med exempelvis svamp, bacon, rucola eller spenat, citron, grädde. 

Tips jordärtskocka