Meny

Gros jordärtskockssoppa

2–4 PORTIONER

1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk olja
400 g jordärtskockor, skalade och skurna i mindre bitar
1 rejäl klick smör
fint rivet skal av 1/2 citron
2 lagerblad
5 dl vatten
1 dl crème fraiche
salt

Fräs lök och vitlök mjuka och genomskinliga i olja på medelhög värme i en kastrull. Lägg i skockorna, smör, citronskal och lagerblad. Vänd runt och lägg lock på kastrullen. Rör om någon gång i minuten, se till att det inte fastnar i botten. Tillsätt vatten när jordärtskockan börjar släppa stärkelse och binda ihop fräset. Låt sjuda tills skockorna är helt mjuka, 15–20 minuter.

Lyft upp lagerbladen, tillsätt crème fraiche och mixa slätt. Smaksätt med salt.

Servera gärna soppan med tärnat äpple och en klick löjrom.

Recept: Magnus Villnow & Henrik Norén

Tips jordärtskocka

Jordärtskocka

Jordärtskockan är släkt med solrosen och kan bli lika hög. Men den blommar med betydlig mer anspråkslösa blommor...