Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
4 portioner
300–400 g jordärtskocka
400 g rödbetor
salt och peppar
smör och olja
Skala rödbetor och jordärtskocka. Riv grovt och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Salta och peppra.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och klicka ut ett tunt lager av de rivna grönsakerna och platta till. Stek långsamt tills de fått fin färg på den ena sidan, vänd sedan försiktigt och stek på andra sidan. Vid behov tillsätt mer smör. Upprepa tills allt grönsaksriv är använt.
Servera med en klick crème fraiche och en sallad.
Recept: Niina Snijder
136 recept med Jordärtskocka & Rödbeta
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Rödbetsbiffar med chili
- Rödbetssoppa
- Sallad på beta och apelsin
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Mangold med ugnsstekta rödbetor
- Rödbetshummus
- Januaripytt med ägg
- Rödbetssoppa
- Grönsakssoppa med sötpotatis och rödbetor
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Rödbetssallad
- Rödbetsplättar
- Rödbetssallad med apelsin
- Rödbetssoppa med smörgåskrasse
- Hummus på rödbetor
- Snabb gratäng med jordärtskocka & potatis
- Ugnsrostade jordärtskockor med smör
- Coleslaw med betor & pecorino
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Ugnsbakad krispig jordärtskocka
- Mangold & rödbeta med krispigt bovete
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Kalljästa rödbetsfrallor
- Rödbetstartar med tofu & senap
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Jordärtskocka på två vis
- Rödbetor med sesam & pumpakärnor
- Gratinerade rödbetor med getost & brödkrisp
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Picklade polkabetor
- Sallad med jordärtskocka och svamp
- Rödbetssoppa med färskost och smörgåskrasse
- Ugnsstekta jordärtskockor med spenat och senap
- Rödbetscrème med cashewnötter
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Ugnsstekt jordärtskocka med granatäpple
- Toms rödbetssoppa
- Tinas supersallad
- Tareqs rödbetssoppa
- Stekta rödbetor med pak choy
- Soppa på jordärtskockor och rostad vitlök
- Smördegsöverbakade rödbetor
- Saltbakade rödbetor med äpple, hasselnötter och brynt smör
- Sallad med betor och skärbönor
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rödbetssoppa
- Rödbetssallad med äpple och balsamvinäger
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Rödbetsremoulade med kapris
- Rödbetsremoulade
- Rödbetscarpaccio med balsamvinägrett
- Rödbetsbuljong med getostmacka
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rödbetor med mejram- och balsamvinägrett
- Rödbetor med getostcrème
- Råstekt potatis med rödbetor
- Rårakor med rödbetor och getost
- Råmarinerade rödbetor
- Rostade rödbetor med basilika och balsamvinäger
- Raw saffranscouscous på morot och jordärtskocka
- Potatis- och jordärtskockskaka
- Potatis- och jordärtskocksgratäng
- Peters kalla borsjtj
- Mustig jordärtskockssoppa
- Mozzarellagratinerade rödbetor
- Morot- och jordärtskockssoppa
- Marinerade rödbetor
- Koriandermarinerade rödbetor
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Jordärtskockssoppa med bakade äpplen och timjan
- Jordärtskockssallad med spenat och salta mandlar
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Jordärtskocka med äpple och grönkål
- Jordärtskocka med morot och matvete
- Jordärtskocka med linser
- Ingelas jordärtskockssoppa
- Ingelas inlagda rödbetor
- Indiska rödbetor med kokos
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Honungsmarinerade betor med grönmögelost
- Gulbetssoppa med räkor
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Gräddkokt jordärtskocka
- Gros jordärtskockssoppa
- Frasiga rödbetor med getost
- Elias snabbpicklade rödbetor
- Sallad med marinerade rödbetor
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Citron- och ingefärsbakad jordärtskocka
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Bästa rödbetsröran
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Betor med pistaschnötter och fetaost
- Rostade jordärtskockor med parmesan och persilja
- Anna Sifs jordärtskockssoppa
- Rödbets- och rucolasallad
- Rödbetssoppa med fetaost
- Rödbetstzatziki
- Jordärtskocksgratäng
- Jordärtskockssallad
- Johans jordärtskockssoppa
Kött
- Riviga biffar med morot eller betor
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärsbiffar med rödbetor & rosmarin
- Soppa med salami och jordärtskocka
- Sallad med rödbetor, stekt fläsk och parmesan
- Sallad med betor, getostcrème och citronolja
- Rödbetor med fetaost och bacon
- Linsragu med betor och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med gulbetor och rosmarin
- Kokta rödbetor med getost och merguez
- Jordärtskocks- och purjolökssoppa
- Gulbetsgratäng med bacon
- Brända rödbetor med radicchio och lök
Rödbeta
Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...