Meny

Toms rödbetssoppa

4 portioner

400 g rödbetor, i stavar
3 dl vitkål, strimlad (eller 1 medelstor kålrabbi, tärnad)
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk olivolja
2 lagerblad
ett par timjankvistar
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
(ett par droppar rödvinsvinäger)

FETAOSTCRÈME:
100 g fetaost
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk honung
salt och svartpeppar

Mosa ingredienserna till fetaost­crèmen i en skål. Salta och peppra.

Fräs rödbetor, kålrabbi, lök och vitlök i olivolja tillsammans med lagerblad och timjan i en stor gryta. Slå på vin och buljong. Låt koka tills betorna är mjuka. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt rödvins­vinäger.

Servera soppan med fetaostcrèmen och ett gott bröd.

Recept: Tom Sjöstedt

Tips rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...