Sallad med betor, getostcrème och citronolja
4 PORTIONER
400 g gulbetor och/eller rödbetor
140 g bacon, strimlat
80 g babyspenat
2–3 msk citronolja eller olivolja
flingsalt + malen svartpeppar
ROSTAD KAVRINGSCRUNCH:
2 skivor kavring
1 msk rapsolja
GETOSTCRÈME:
2 dl crème fraiche
50 g getost, riven
Skär bort kanterna på kavringen och smula skivorna fint. Rosta dem krispiga i olja i en stekpanna på medelvärme.
Vispa upp crème fraiche i en skål. Rör i getost.
Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem och skär i klyftor.
Stek bacon krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda spenat och betor med citronolja. Fördela på tallrikar och skeda på getostcrèmen. Strö över kavringscrunch och bacon. Salta och peppra.
192 recept med Citron & Rödbeta
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Rödbetsbiffar med chili
- Rödbetssoppa
- Sallad på beta och apelsin
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Mangold med ugnsstekta rödbetor
- Rödbetshummus
- Rödbetssoppa
- Grönsakssoppa med sötpotatis och rödbetor
- Potatissallad med gurka och dill
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Rödbetssallad
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Rödbetsplättar
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Rödbetssoppa med smörgåskrasse
- Hummus på rödbetor
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Coleslaw med betor & pecorino
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Mangold & rödbeta med krispigt bovete
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Kalljästa rödbetsfrallor
- Rödbetstartar med tofu & senap
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Rödbetor med sesam & pumpakärnor
- Gratinerade rödbetor med getost & brödkrisp
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Picklade polkabetor
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Rödbetssoppa med färskost och smörgåskrasse
- Rödbetscrème med cashewnötter
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Toms rödbetssoppa
- Tareqs rödbetssoppa
- Svartrot med persilja och citron
- Stekta rödbetor med pak choy
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smördegsöverbakade rödbetor
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Saltbakade rödbetor med äpple, hasselnötter och brynt smör
- Sallad med betor och skärbönor
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rödbetssoppa
- Rödbetssallad med äpple och balsamvinäger
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Rödbetsremoulade med kapris
- Rödbetsremoulade
- Rödbetscarpaccio med balsamvinägrett
- Rödbetsbuljong med getostmacka
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rödbetor med mejram- och balsamvinägrett
- Rödbetor med getostcrème
- Råstekt potatis med rödbetor
- Rårakor med rödbetor och getost
- Råmarinerade rödbetor
- Rostade rödbetor med basilika och balsamvinäger
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Peters kalla borsjtj
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Mozzarellagratinerade rödbetor
- Marinerade rödbetor
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Koriandermarinerade rödbetor
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Ingelas inlagda rödbetor
- Indiska rödbetor med kokos
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Honungsmarinerade betor med grönmögelost
- Gulbetssoppa med räkor
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Frasiga rödbetor med getost
- Elias snabbpicklade rödbetor
- Sallad med marinerade rödbetor
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Bästa rödbetsröran
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Betor med pistaschnötter och fetaost
- Primörer med basilikasås
- Rödbets- och rucolasallad
- Rödbetssoppa med fetaost
- Rödbetstzatziki
Kött
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Riviga biffar med morot eller betor
- Lammfärsbiffar med rödbetor & rosmarin
- Sallad med rödbetor, stekt fläsk och parmesan
- Sallad med betor, getostcrème och citronolja
- Rödbetor med fetaost och bacon
- Linsragu med betor och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med gulbetor och rosmarin
- Kokta rödbetor med getost och merguez
- Gulbetsgratäng med bacon
- Brända rödbetor med radicchio och lök
Sött
- Chokladmuffins med rödbeta
- Banan- & citronkaka
- Citroninkokta päron
- Saffransrulltårta med citron- & ingefärsfyllning
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Kladdkaka med rödbetor
- Sockerkaka med citron
- Moros valnöt-, citron- och kardemummakaka
- Citrus- och kokostoppar
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Citronpaj
- Citronfromage
- Citroncurd
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Fetaostcrème med yoghurt och örter
- Sardelldressing
- Sourcream på cashew
- Rödbetsvinägrett
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Gorgonzoladipp
- Getostcrème
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Rödbeta
Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...