Meny

Citrushollandaise

1 SATS

150 g osaltat smör
3 äggulor
2 msk pressad saft från en valfri citrusfrukt eller flera
salt och vitpeppar
kajennpeppar

Smält smöret i en kastrull. Skumma bort det översta vita lagret som ­flyter upp till ytan.

Blanda äggulor, citrussaft och lite salt i en metallbunke eller en ­kastrull. Ställ den i en annan ­kastrull med sjudande vatten (så kallat ­vattenbad). Värm ägg­smeten under kraftig vispning tills den börjar tjockna.

Tillsätt det smälta smöret lite i taget under fortsatt vispning. När allt smör har vispats ner blir såsen blank, slät och rätt tjock. Smaka av med salt, vitpeppar och kajennpeppar. Gott till både kokta grönsaker, fisk och en stekt köttbit.

Recept: Jens Linder

Tips citron

Citron

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...